
Cluj-Napoca: Tango Meets Opera - Gala anuală de Tango Argentinian
Un concept inedit și savuros în acelasi timp, care îi are în centrul atenției pe binecunoscuții soliști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, mezzosoprana IULIA MERCA și tenorul HECTOR LOPEZ MENDOZA.
Două voci sensibile, puternice și rafinate, vă invită să ascultațicele mai frumoase lucrări ale genului, un omagiu adus muzicii de tango argentinian în toată splendoarea lui.
Veți regăsi în repertoriul orchestrei celebrele tango-uri care au sedus generații întregi, un tur de forță prin cele mai frumoase lucrări ale epocii de aur și până la misteriosul tango nuevo al lui Astor Piazzolla.
Spectacolul nostru este în parteneriat cu Opera Națională Română din Cluj-Napoca și sprijinit de Ambasada Republicii Argentina în România și Republica Moldova.
„Cluj Tango Orchestra” este formată din muzicieni români profesioniști, membrii ai Filarmonicii de Stat Transilvania, ai Operei Naționale din Cluj-Napoca, Opera Maghiară, Colegiul de Muzică „Sigismund Todută” si ai Academiei Naționale de Muzică „Ghe. Dima”, așadar din toate cele 5 instituții reprezentative în lumea muzicală a Clujului.
Cu o vastă experiență scenică, atât pe scenele Filarmonicilor din țară, cât și a festivalurilor de tango argentinian din România și din străinătate, aceștia aduc, în fața publicului larg, magia muzicii de tango argentinian.
Invitat special:
HECTOR LOPEZ MENDOZA – tenor (Opera Națională Română Cluj-Napoca)
Și-a început studiile la Conservatorul Național de Muzică din Ciudad de Mexico, unde a studiat violoncelul, saxofonul, dirijatul și vocal (sub îndrumarea profesorilor de canto FranciscoAraiza și Irma Gonzalez). A obținut o bursă de la SIVAM (Societatea Internațională pentru Valori Artistice Mexicane), care i-a oferit oportunitatea de a studia cu maeștri precum Renata Scotto, Enrique Patrón, Teresa Rodriguez, Nico Castel, Denise Massé și JoanDornemann. A cântat în Mexic, Statele Unite, Spania, Italia și în alte țări cu dirijori precum Plácido Domingo, Enrique Patrón, AlfredoSilipigni, Enrique Ricci, Cristian Mandeal și Christian Badea.
În 2003, a câștigat Concursul Internațional de Canto CarloMorelli, obținând o bursă pentru Portland Opera Performance Institute, unde a lucrat cu Tito Capobianco, JustinoDíaz, ShirleyVerret, Daniel Orlando și David Lofton, printre alții.
Profesorii săi de la Academia alla Scala din Milano au inclus pe Dante Mazzola, Enza Ferrari, Umberto Finazzi și MarcoGandini.
În 2004, la invitația renumitului tenor român Ludovic Spiess, a început să lucreze la Opera Națională din București, unde a fost invitat de atunci și a debutat în Europa în „La traviata”.
A fost, de asemenea, un oaspete regulat la Opera Națională din Moldova, Chișinău, la Opera na Zamku (în Szczecin, Polonia), la Orchestra Radio București, la Filarmonica George Enescu și în alte locuri. În plus față de studiile cu Spiess la București, a studiat și cu Cornel Stavru, alt mare tenor român, și a participat la cursuri de măiestrie cu Viorica Cortez, Ion Piso, Ionel Pantea, Eduard Tumagian, NellyMiricioiu, KaludiKaludov și Sorina Munteanu.
CLUJ TANGO ORCHESTRA
IULIA MERCA – mezzosoprană (Opera Națională Romănă Cluj-Napoca)
Cu o prezență scenică impunătoare, cu o voce inconfundabilă, în 20 ani de activitate a debutat în peste 40 de roluri de operă, operetă sau musical, atât în țară cât și în străinătate. Activitatea artistică a Iuliei cuprinde concerte camerale de muzică și poezie, spectacole de musical, operă și teatru, interpretările sale fiind apreciate pe numeroase scene ale lumii: Tokyo, New York, Kulu- India, Viena, Praga, Paris, Roma. A obținut marele premiu la concursul internațional de Canto „HaricleeaDarclee”, premiul I la Festivalul Lied-ului românesc (Brașov, 2003), premiul pentru cea mai bună solistă în cadrul Festivalului Operelor Naționale de la Iași.
CLAUDIU HONTILĂ – vioară (Filarmonica de Stat Transilvania)
Cu o activitate concertistică-solistică impresionantă, de peste 20 de ani în Japonia, America și Europa, fost concert-maestru al Filarmonicii „Vienna Strauss”, profesor colaborator al catedrei de tango argentinian din cadrul Academiei de Muzică din Rotterdam, maestrul Claudiu Hontilă este conducătorul muzical al acestei orchestrei; concert maestru la „Noua Orchestra Transilvana”, profesor colaborator al Academiei Naționale de Muzică „Ghe. Dima” din Cluj-Napoca.
ELENA GHEMEȘ – violoncel (Opera Națională Cluj-Napoca)
Absolventă a Academiei Naționale de Muzică din Cluj-Napoca, actualmente artist instrumentist al Operei Naționale din Cluj-Napoca, cu o experiență muzicala de aproape 20 de ani, Elena este un muzician complet, cu o tehnică impecabilă și cu o mare acuratețe în execuție.
IRINA INDREI – pian (Colrgiul de Muzica „S. Toduţă” / Opera Maghiară Cluj-Napoca)
Absolventă a Academiei Naționalede Muzică din Cluj-Napoca, cu o activitate scenică diversă, iubitoare a muzicii de tango și pasionată a lucrărilor de Astor Piazzolla, Irina este „motorul” armonic si ritmic al orchestrei. Este un instrumentist complet, cu o bogată experiență scenică, actualmente fiind profesor titular la Colegiul de Muzică „S. Toduță”, catedra pian și pianist corepetitor la Opera Maghiară Cluj-Napoca.
Aranjamente pian – Julian AgustinCaeiro (aranjor al Filarmonicii del Tango BsAs) și pianistul WimWurman (Catedra de Tango din Rotterdam).
SORIN ROBERT INDREI – bandoneon
Absolvent al Facultății de Muzică din București, membru fondator al Asociației „Cluj Tango Orchestra”, Robert este primul român care cântă la bandoneon în cadrul unei orchestre. Se specializează în mod constant în arta bandoneonului, fiind cursant al profesoarei Yvonne Hahn – Franța și al maestrei Adelin Pais – Argentina, având o evoluție frumoasă în ultimii ani pe scenele festivalurilor de tango argentinian din România.
EMANUEL ELCEAN – contrabas
Licențiat în contrabas la Academia Națională dNațională"Ghe. Dima” din Cluj-Napoca, este un obișnuit al scenelor și al sălilor de concerte încă din perioada liceului. Cu o tehnică frumoasă și precisă, acesta împlinește suportul armonic al orchestrei. Spune despre el ca nu și-ar mai vedea viața altfel decât alături de contrabasul lui.
MILENA VĂDAN - Vioară
Absolventă a Colegiului de Muzică „S. Toduță”, este o iubitoare a muzicii de tango, actualmente fiind studentă la Academia Naționala de Muzica „Ghe. Dima” la profesorul Vlad Raceu.
Fiică de lutier, face cunoștință cu muzica de mică, având încă trei frați, toți muzicieni.
Milena spune despre ea că face muzica din inimă când urcă pe scenă, de fiecare dată.
Vor dansa pentru dumneavoastră școlile de tango din Cluj-Napoca (Compania de Tango Cluj, Tango Studio Cluj), dar si invitatii noștri de la Tango Otros Aires- Deva.
Gazda acestui spectacol si totodată partener al evenimentului nostru, este sala Auditorium Maximum din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca.
Partener de mobilitate KGM prin Premium Cars Cluj-Napoca.
Biletele sunt în vânzare exclusiv online pe platforma iabilet.
Copiii sub 14 ani au acces gratuit dacă sunt însoțiți de adulți plătitori de bilet, deasemenea și persoanele cu dizabilități au acces gratuit la acest spectacol.
Tango-ul argentinian face parte din patrimoniul cultural imaterial UNESCO și este considerat un fenomen universal.